2011. december 8., csütörtök

Rakott csirkemell

A hétvégi menühöz jó szokásunk szerint megint csirkemell volt a fő hozzávaló. Szerettem volna valami olyat készíteni belőle, amit még nem csináltam azelőtt, így el kezdtem keresgélni a neten. Túl sok lehetőségem nem volt, ugyanis a hűtő tartalma elég szűkös volt. Végül a rakott csirkemell mellett döntöttem.

Lássuk a fő hozzávalókat:

1 nagy csirkemell
1 nagyon nagy fej hagyma
1 csomag sonka 
1 tojás
fél pohár tejföl
kb. 20 dkg sajt
fűszerek

A besamelhez: 

5 dkg vaj
2 ek liszt
4 dl tej

Először is rakott ételhez híven előkészítettem az egyes rétegeket. Az alábbiakat terveztem beletenni: csirkemell, sonka és sült hagyma. 

A csirkemellet egyforma vastagságúra felszeleteltem, kiklopfoltam, majd sóztam, borsoztam. A karikára szeletelt hagymát olajon megpirítottam.A sonkával semmi teendőm nem volt, ugyanis az előre csomagolt szeletelt sonka volt.

Utána kezdtem el gondolkodni, hogy ehhez még kellene valami kötőanyag. Előző nap pont lasagne-t csináltam, úgyhogy végül az akkor kimaradt besamelt tettem bele egy kis petrezselyem zölddel feldobva.

Innen kezdve a receptet egész egyszerű kitalálni: kezdődik a rétegezés. 

Első réteg csirkemell, erre jön egy kis besamel, majd a sonka és a hagyma, erre ismét egy kis besamel. Ezt a sorrendet folytattam, amíg el nem fogyott az összes hozzávaló. A tetejére pedig egy tojást elkevertem egy fél tejföllel, és nagyon sok sajttal. 

Lassan sütöttem kb. 40-50 percig. Közben elkészítettem mellé a szerecsendiós krumplipürét.

Nagyon jól sikerült, egy apró hibától eltekintve: nagyon sok vizet engedett, ami szerintem csak a bolti csirkemellből jöhetett, ezért azt sütés közben leöntöttem róla. Esetleg valakinek van ötlete, hogy ez ellen lehet-e valamit csinálni? (Azt leszámítva, hogy ne boltból vegyem a csirkemellet :) )


Azért a besamel receptjét lejegyzem ide a végére: 

5 dkg felolvasztottam, beleszórtam 2 ek finomlisztet, és kevergettem, amíg felforrósodott, de még nem volt barna. Azután apránként hozzáöntöttem 4 dl tejet, és addig főztem, amíg nem lett mártás állaga. Sóztam, borsoztam, és kész is volt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése