2011. december 24., szombat

Mascarponés-meggyes csokikosár

Múlt hétvégén akciós volt  Lidl-ben a mascarpone, így vettem is belőle, gondoltam karácsonyra jó lesz valamibe. A múltkori likőr készítésből maradt ki egy-két tábla csoki, és néhány hónapja valahol a neten láttam saját készítésű csokikosarakat. Ezekből a dolgokból lassan összeállt a fejemben, hogy egy kis meggyel megspékelve milyen finomság lehet belőle. Megszületett a mascarponés meggyes csokikosár - amit valakik valahol már biztos, hogy sokszor készítettek, de nekem teljesen újdonságnak számít. 

Először is lássuk a hozzávalókat (amiből nekem csak 11 darab született, gondolom gyakorlottként ennyi csokiból többet lehet készíteni):

A csokikosárhoz: 

5 dkg étcsoki + egy kis télapó (fontos, hogy ne sajnáljuk a jó minőségű csokit, hiszen ez adja meg az alapízt)
2-3 dkg Rama

A töltelékhez (ezt már akkor készítettem el, amikor láttam, hogy mennyi kosár lett, azért ilyen kicsi a mennyiség):

10 dkg mascarpone
1-2 ek méz
rum
22 szem meggy
néhány dióbél

A folyamat:

A csokikosár készítés eléggé hosszú folyamat: Először a csokit egy kevés Ramával gőz fölött megolvasztottam. Kicsi muffinpapírt (3 cm-es) tettem a hűtő kivehető tojástartójába (ez azért kellett, hogy megtartsa a papír a formáját). Az olvadt csokit szilikonos ecsettel a papírra kentem, majd kitettem a hidegbe, és vártam, hogy megszilárduljon. Három réteget kentem így fel, figyelve, hogy a csoki mindenhol egyforma vastag legyen, és ne legyenek fehéres, átlátszó részek, mert akkor össze fog törni a kosár. Miután a harmadik kenés után megszilárdult a csoki, a papírt óvatosan leszedtem róla, és jó esetben elkészült a kosárka. 

Ezek után a mascarponét elkevertem a mézzel és a rummal. A kosárkák aljába tettem egy-egy szem meggyet, és egy kicsi diót. Erre jött a mascarpone, majd meggyet tettem a tetejére. Leírva egyszerű, de több órába telt, mire készen lett ez a 11 darab. Valami nagy alkalom kell, hogy máskor is belekezdjek. 

És íme a végeredmény: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése