2011. december 18., vasárnap

Adventi koszorú és mézeskalács

Ebben az évben elkészítettem életem első nem ehető (mindent összevetve pedig a második) adventi koszorúját. A koszorúalapot már kb. 4 hete megvettem, és azóta is a szekrényben állt. Elterveztem, hogy nagyon szépen, tobozokkal, bogyókkal fogom feldíszíteni. Aztán már amikor elmúlt advent második vasárnapja, és koszorú még mindig sehol, gondoltam leegyszerűsítem a dolgot. Vettem egy 1 méteres szép szalagot, és négy gyertyatartót gyertyával. A koszorút körbevontam a szalaggal. Szerencsére mindig minden kacatot elrakok, ezért mikor feltúrtam a szekrényt, találtam egy masnit, ami egy három éve kapott ajándékomon volt, gondoltam az pont az illik a koszorúmra, úgyhogy még azt is rákötöttem. A négy gyertyát beleszúrtam, és már készen is volt. Ez így egy kicsit túl egyzserűnek tűnt, úgyhogy az egészet rátettem egy tálra, és a közepébe raktam még randomszerűen néhány karácsonyfadíszt és szárított narancs és citromkarikát. Ez lett a végeredmény:


A tavalyi karácsony előtt nagy mézeskalács lázban égtem, a neten pedig akkor keringtek a csodaszép mézeskalács koszorúk. Én is készítettem egyet, mellé egy mézeskalács fenyőfát, és a barátoknak mézeskalács figurákat. Elmondásuk szerint nagyon örültek az apróságoknak, Jutka barátnőmnek elvileg még mindig megvan. Vigyázz, mert lecsekkolom ha meglátogatlak! :) 

A puha mézeskalács recept: 
6 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát, őrölt fahéjat, szegfűszeget, gyömbért összekevertem, majd hozzáadtam 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet. Az egészet jól összegyúrtam, néhány órát pihentettem, utána formáztam. 
A tavalyi alkotások:


Idén is készült már egy adag mézeskalács, de ez most nem a megpuhulós fajta, hanem mivel ismét ajándékba lesznek, egy keményebb verzió. Zsuzsi munkatársam adta a receptet:

Fél kg lisztet, 25 dkg porcukrot, 3 egész tojást, 12 dkg mézet, egy kis kakaóport és mézeskalács fűszerkeveréket jól össze kell keverni (ez ekkor még nagyon nyúlós, ragadós állagú). 3-4 napig hűtőben kell állnia, utána lehet figurákat szaggatni. Mivel nincs benne szódabikarbóna, így sütés közben nem nő meg, és utána nem fog megpuhulni, ezért csak dísznek, ajándéknak jó. Persze ehető, de csak erős fogsorúaknak ajánlom! 

Még nem lettek feldíszítve, ha készen lesznek, teszek fel képeket is.

Update: Délután összeült a pénzügyi és igazgatási csoport, és elkészítettük az összes munkatársunkat:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése