2012. január 8., vasárnap

Házi kenyérlángos utánzat réteslapból

Ez lesz az első recept, amit kimondottan kérésre írok le, sajnos még csak fotót sem tudok csatolni mellé. Tegnap este feljött néhány barátom, nekik készítettem el a címben szereplő nasit. Ha valaki tud valami jobb nevet, örömmel fogadom! :) Sütéssel együtt kb. fél óra alatt megvan, és mindenkinek nagyon ízlett, aki eddig evett belőle. Az ötlet Zsuzsi kolleginámtól van.

Hozzávalók:

1 csomag réteslap (6 lap)
20 dkg bacon
6 virsli (nem kötelező)
1 fej hagyma (lehetőleg lila)
3-4 gerezd fokhagyma
2 tejföl
kicsi Rama
15-20 dkg sajt

Először is a bacont kockára vágtam és serpenyőben feltettem sütni mindenféle zsíradék nélkül. Közben a hagymát is felkockáztam. Mikor megsült a bacon, kiszedtem, és ugyanabban a serpenyőben megpirítottam a hagymát és a virslit is. (Ha sietünk, szerintem lehet a hármat egyszerre is) 

Ezalatt réteslapokat kiterítettem, és először olvasztott Ramaval kentem meg. Tanulság, hogy a réteslapot csak közvetlenül akkor terítsd ki, amikor már kened is, különben nagyon hamar kiszárad és töredezik. Hát nálam ez nem így történt, 5-10 percet állt a tészta, ugyanis először teljesen mást akartam készíteni. A terv az volt, hogy virslit tekerek a tejföllel megkent és sajttal megszórt réteslapba, de a próba verziónál szanaszét tört az egész tészta, úgyhogy újra kellett tervezni.

Szóval miután minden lapot megkentem margarinnal, fogtam a sütő rácsát, és sütőpapírt tettem rá. A sütőpapírra tettem az első margarinnal megkent réteslapot, és vékonyan megkentem fokhagymás tejföllel is, majd reszelt sajtot szórtam rá. 3 lapot tettem így egymásra. A felső lapra került az összes tejföl, ami a kenegetés után egy pohárból még megmaradt.

A bacon, hagyma és virsli felét egyenletesen szétszórtam a tésztán, és még egy jó nagy adag sajtot reszeltem rá. 10-15 perc a sütőben, és már kész is. Még melegen falatnyi darabokra vágtam, és kezdtem a másik 3 réteslapot összerakni. A fenti mennyiségekből pontosan két lapnyi jön ki.

Ugyanezt ősszel leveles tésztából készítettem, ott arra kell figyelni, hogy a bacont, miután kisült, le kell csepegtetni, különben nagyon zsíros lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése