A klasszikus sütőtöklevest gondolom már mindenki ismeri, sőt talán egy kicsit már unja is. Hát én is így vagyok ezzel, dehát a szekrényben lévő sütőtökkel csak kellett kezdeni valamit, így elkezdtem nézelődni a neten. Végül Chili & Vanília oldalán találtam egy verziót, ami egészen szimpatikus volt, így abban az irányban indultam el.
Hozzávalók:
1 kilónyi sütőtök (már mag nélkül)
1 alma
1 krumpli
fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál méz
rozmaring, gyömbér, só, bors, őrölt chili
5 dkg vaj
egy leveskocka
Első lépésként a sütőtököt betettem a sütőbe sülni. Meghámoztam és kockára vágtam a krumplit és az almát, előkészítettem a hagymát is. Amikor a sütőtöknek már csak kb. 15 perc híja volt, elkezdtem elkészíteni a levest. Megolvasztottam a vajat, és beledobtam az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket. Miután pirult néhány percet, rádobtam a krumplit és az almát is. Újabb néhány perc után hozzáadtam a mézet, majd a rozmaringot és egy csipet chilit. Felöntöttem 1 liter vízzel, és hagytam főni.
Ebből az alap állapotból kiindulva szerintem még sós vagy édes levest is lehet készíteni belőle. Én most a sós mellett döntöttem. Miután felfőtt, beledobtam a leveskockát. A megsült tököt szintén kockára vágtam. Mikor már majdnem megfőtt a krumpli és az alma, a tököt is hozzáadtam, sóztam borsoztam, gyömbéreztem. Amikor összefőttek az ízek, az egészet összeturmixoltam. Az első gondolatom az volt, hogy teszek bele még tejszínt is, de megkóstoltam, és a zöldségek így is eléggé besűrítették, egyáltalán nem hiányzott belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése