Korábban a tárkonyos ragulevest évekig az olyan különleges ételek közé soroltam, amit csak étteremben lehet enni, mert olyan bonyolult lehet az elkészítése. Míg egyszercsak úgy döntöttem, hogy miért is ne próbálnám azért meg? Mint kiderült, nagyon egyszerű az egész.
Hozzávalók (ebből egy kb. 5 literes fazéknyi lett, szóval egész héten ez lesz a menü :)):
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyem és zöldje
20 dkg gomba
kb. 15 dkg. zöldborsó
csirkeaprólék (nálam most kb. 20 dkg máj és szív, 4 szárny és egy fél csontos mell volt)
só, bors, tárkony
citromlé
2 tojás
liszt
2 dl tejszín
levescipó (amit az újkerti kispiacon az egyik pékségben megrendelésre hoznak, de szerintem Tescoban és Coraban is lehet kapni)
Először is előkészítettem mindent: Megtisztítottam a húst, és a mellet apró darabokra vágtam, a szárnyat három részre. A hagymát apróra vágtam, a sárgarépát, petrezselymet, gombát is szeleteltem.
A hagymát egy kis olajon pirítottam, majd beledobtam a húsdarabokat. Néhány perc után hozzáadtam a répát és a petrezselymet, majd a gombát is. Eztán felöntöttem vízzel. Miután felfőtt, sóztam, borsoztam. Kb. 20 perccel azelőtt, hogy kész lenne, beledobtam a zöldborsót is. A tojást és a lisztet összekevertem, és kb. 15 perccel azelőtt, hogy kész lenne, beleszaggattam a levesbe. Miután a galuska is megfőtt, a tejszínt beleöntöttem a levesbe, és felfőztem. A végén citromlevet adtam még hozzá.
A cipóknak levágtam a tetejét, és mivel ezeknek a héja elég vékony volt, nem szedtem ki a belét, hanem csak az oldalához nyomkodtam. A sütőben megpirítottam őket.
Egy apró tanulságot azért a végén még hozzáfűznék: a forró cipóba még szintén forrón szedtük a levest, szóval nagyon meleg volt, viszont a cipó elég hamar kezdett átázni, ezért gyorsan kellett enni. Tehát nem árt, ha a leves kicsit hűl, mielőtt esszük, hogy élvezhetőbb legyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése