Na bele is kezdek az első receptembe!
Nos, úgy alakult, hogy vasárnap életemben először lekvárt főztem, mégpedig szőlőlekvárt. A történet ott kezdődött, hogy barátom nagymamájától kaptam egy nagy vödröt tele félig szőlővel, félig körtével. Mivel sajnos múlt héten vették ki torokmandulámat, így a szőlő evés még nem igazán jöhet szóba, mivel minden gyümölcs csípi a torkom. A szőlő pedig már így is eléggé töppedtnek tűnt, néhány nap alatt tönkre ment volna.
Nos, úgy alakult, hogy vasárnap életemben először lekvárt főztem, mégpedig szőlőlekvárt. A történet ott kezdődött, hogy barátom nagymamájától kaptam egy nagy vödröt tele félig szőlővel, félig körtével. Mivel sajnos múlt héten vették ki torokmandulámat, így a szőlő evés még nem igazán jöhet szóba, mivel minden gyümölcs csípi a torkom. A szőlő pedig már így is eléggé töppedtnek tűnt, néhány nap alatt tönkre ment volna.
Tehát adva volt, hogy valami finomat kell belőle készíteni, így jutottam el a lekvárhoz. Nálam úgy alakulnak ki a receptek, hogy ha valamit szeretnék készíteni, a neten keresgélek, és több receptet átnézek. Általában 4-5 után már kezd összeállni a fejemben az egész, mindenhonnan átvéve a legjobb részeket. A szőlőlekvár receptje is így állt össze:
A szőlőfürtöket leszemeztem, majd megmostam. A szemek tisztán 1,7 kilót nyomtak. Az egészet feltettem egy fazékban főzni, nem tettem alá semmit. Hamar levet eresztett, aztán kb. 1,5 óráig főztem. Sajnos konkrét időt nem tudok mondani, ez valahogy ránézésre látszik, érzi az ember, hogy mikor jó. Eztán az egészet átnyomtam szitán, hogy csak a húsa maradjon, a héja és a magok mentek a kukába.
Sajnos itt volt egy kis baki, ugyanis nem volt otthon semmi sűrűsítő anyagom, és mivel október 23-ai volt, így kénytelen voltam jegelni a dolgot egy napig. Tehát a szőlőshúspép irány a hűtő egy nap pihenésre. Ma beszereztem az elengedhetetlen dzsemfixet, úgyhogy folytatódhatott a főzés.
A receptek általában azt írják, hogy cukrot kell bele tenni, 1 kg húshoz kb. 30 dkg-ot, de megkóstoltam, és így is eléggé édes volt. Nem szerettem volna az émelyítő édességig eljutni, ezért én csak egy csapott evőkanál cukrot használtam. Ezt elkevertem a dzsemfix-szel, és beletettem a tűzhelyen melegedő szőlőbe. Felforraltam, utána még kb. 3-5 percig főztem, és irány az előkészített, felmelegített üvegek. Néhány percre fejre állítottam őket (mert a nálam okosabbak azt írták, hogy így kell), aztán törölközőbe bugyoláltam, ami nálam a száraz dunszt megfelelője. Még most is ott van, szóval nem tudok nyilatkozni, hogy milyen a végeredmény. Kóstoláskor jónak tűnt, édesen fanyar volt. Ebből a mennyiségből (1,7 kg) nekem 3-4 dl lekvár lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése